Spiritualna tehnologija je zajednički naziv za cijeli niz metoda kojima se rješavaju konkretni emocionalni ili psihološki problemi osobe čisteći potisnuti emocionalni naboj u njihovoj podlozi što dovodi do psihološkog i duhovnog rasta.

Autor Spiritualne tehnologije je Živorad Mihajlović Slavinski, moj učitelj i mentor.  

Izvorno klinički psiholog, Slavinski je bio i nezasitan duhovni tragaoc koji je  tijekom života objavio preko 30 knjiga na temu duhovnog razvoja, parapsihologije i metafizike, a od početka ‘90-ih se posvetio stvaranju svojih metoda psihološkog i duhovnog razvoja.  Razvio je čak 17 sistema metoda koji se zajedničkim imenom nazivaju Spiritualna tehnologija (PEAT, Transcendent, Ekskalibur, Aspektika, Kreaton, Gnostički intenziv, Memento itd.).

Iz tog velikog opusa danas je najpoznatiji PEAT, za koji je tvrdio da je kruna njegovog rada.  

Primjena ovih metoda je strukturirana –  postoji jasna predvidljiva procedura kroz koju osoba prolazi tijelom rada na svom problemu. Do rješenja se, u većini slučajeva, dolazi dosta brzo i proces je oslobađajući.  

Rješavanje problema je proces otklanjanja tzv. zarobljenog i potisnutog emocionalnog naboja kojeg nosimo kao posljedicu neisprocesiranih neugodnih iskustava kroz koja smo prolazili kroz život. Ovaj naboj daje snagu sadašnjem problemu i održava nas u istim situacijama. 

Skidajući slojeve emocionalnog naboja  – zaostalih nakupljenih neprocesiranih emocionalnih sadržaja i trauma, problemi u sadašnjosti nestaju, a mi dobijamo jasniju sliku sebe, svijeta i univerzuma u kojem živimo. Raste naša svjesnost o međusobnoj povezanosti svega što nas okružuje, onoga što vidimo i što ne vidimo.

Ono što nam je predstavljao problem, sada predstavlja iskustvo koje smo prevladali i iz kojeg smo nešto naučili, a naš razvoj se pomiče na ljestvici psihološkog i duhovnog razvoja. Svijest o poraznoj odluci koju smo donijeli u situacijama gdje smo bili povrijeđeni i poraženi, oslobađa nas od prisile da ponavljamo iste reakcije i iskustva. Postajemo svjesni da smo sami kreatori problema i rješenja.

Ove metode su osmišljene s ciljem da se relativno lako uče i možete odlučiti doći na individualnu seansu kao klijent ili se obučiti da sami primjenjujete ove metode na sebi ili u radu s drugima.