PEAT je sustav metoda psihološkog i duhovnog razvoja koji integrira elemente meridijanskih terapija s psihoterapijskim principima te univerzalnim načelima brojnih duhovnih učenja.

Njegova specifičnost i prednost nad drugim terapeutskim metodama je brzina, dubina i jednostavnost – u vrlo kratkom vremenu, korak po korak, vodi vas do jednostavnog, efikasnog i brzog rješavanja čak i onih problema koje osjećate kao teške i muče vas dugo vremena. 

Konflikt, problem, poteškoća, prepreka- sve su to različiti izrazi koji ukazuju na istu stvar -emocionalni ili energetski naboj koji osjećamo i koji postoji kao rezultat djelovanja dvije suprotstavljene sile odn. 2 polariteta. Može se odnositi na dva suprotstavljena osjećaja, koncepta, vjerovanja koji često djeluju izvan razine naše svijesti. 

Budući da je realnost u kojoj živimo izgrađena na dualnostima, polariteti su ključni u našem životnom iskustvu. Bez suprotnosti ne bi bilo ničega što možemo iskusiti – ne bi bilo stanja u koja se pomičemo kad ne bi bilo stanja iz kojih se pomičemo.

Kroz PEAT radimo na  integraciji 2 suprotstavljena polariteta u podlozi negativnog naboja, dolazimo do pražnjenja emocionalnog (energetskog) naboja i nestanka problema.

Gledano s praktične strane, što je manje naboja to je bolja kvaliteta života. Sposobniji smo raditi na svojim ciljevima, a naša percepija sebe, drugih i života se mijenja.

Naša svijest i naše fizičko tijelo povezani su stalnom energetskom razmjenom. Svaka promjena u našem energetskom polju, stvara promjenu u svijesti, a time i u percepciji našeg iskustva u svakodnevnom životu. Svjesnost se širi, a izbori se povećavaju. Iz takvog stanja možemo činiti drugačije stvari. Kako se povećava naša sposobnost da slobodnije biramo svoja iskustva, mnoge dosadašnje patnje postaju stvar izbora.

Rezultat PEAT procesiranja je snažan osjećaj olakšanja, unutarnje slobode, mira i cjelovitosti koji stječemo kad se oslobodimo svojih prisilnih odgovora kojima smo često nesvjesno odgovarali na poznate i ponavljane životne situacije.

Možemo reći da generalno postoje 3 velika područja unutar kojih možemo koristiti PEAT:

1. Brzo i efikasno rješavanje problema koji vas muče u svakodnevnom životu

koristimo ga za sve što ima negativni emocionalni naboj: strahovi, fobije, otpori, anksioznost, kompulzivnosti bilo kojeg tipa, nepoželjna ponašanja, napadi panike, ljubomora, strah od javnog nastupa, stres, nesanica, depresija, prejedanje, ovisnosti, agresivno ponašanje, traume, napetost u prisutnosti autoriteta, nedostatak motivacije da radite na svojim ciljevima, osjećaj manje vrijednosti, potreba za privlačenjem pažnje, neuspjeh, problemi u odnosima i slično.

2. Pomoć u postizanju ciljeva koje si sami postavite, a postoji neka unutrašnja prepreka koja vas sprječava da dođete do cilja ili se pokrenete

često nam se događa da imamo neki cilj, ali sami sebi blokiramo dolazak do cilja. Strah od promjene, uvjerenje da ne zaslužujemo bolji život, sumnja u vlastite sposobnosti, negativni unutarnji govor, strah od reakcija bitnih ljudi iz naše okoline samo su neki od razloga kojima se više ili manje svjesno samosabotiramo. U energetskom smislu, samosabotažu možete zamisliti kao da je dio vaše energije usmjeren u smjeru suprotnom od vašeg cilja. PEAT rješava naboj koji postoji u pozadini ovog procesa i time nam pomaže da postižemo svoje ciljeve.

3. Doživljavanje duhovnog iskustva

Duboki PEAT pruža direktno iskustvo istine – promjenu u percepcji sebe i svijeta. Pruža iskustvo Jedinstva koje postoji iza naše dualne svijesti kroz koju, kao ljudska bića u materijalnoj stvarnosti, uobičajeno promatramo realnost. Omogućava vam iskustvo sebe kao duhovnog bića, van svih vaših uloga i identiteta u kojima boravite svaki dan.

4. Osobni i duhovni razvoj (DP-4)

Uz DP-4 metodu, ne samo da možete riješiti problem koji vas muči, već možete integrirati odabrane polaritete, poželjna stanja, crte, kapacitete i identitete.