Za mnoge ljude, kompulzivno prejedanje (binge eating) rezultat je začaranog kruga koji započinje s restriktivnom dijetom. Neki to zovu krugom “jedenja, kajanja, ponavljanja”. Započinjete dijetu jer se osjećate loše zbog težine ili konfekcijskog broja, ali vam je teško držati se dijete – posebno ako hranu koristite kao način da se nosite s određenim emocionalnim problemima. Nakon nekog vremena, dostižete prijelomnu točku i prejedate se “zabranjenom hranom”, osjećate krivicu i sram, a ograničavanja ponovno započinju. Osjećate se kao ovisnik koji se ne može riješiti svoje ovisnosti.

Postoje različite terapije koje se bave rješavanjem ovog poremećaja hranjenja, ali ja osobno nisam susrela ni jedan način brži i efikasniji od PEAT-a.

Što je važno znati ako želite riješiti problem  kompulzivnog prejedanja?

Prejedanje je slojevit problem  – na površini izgleda kao neodoljiva želja za hranom koju ne možete kontrolirati, ali ispod toga nalaze se slojevi osjećaja, misli i potreba koji su odavno nezadovoljeni i kojih možda niste svjesni ili ih niste do sada znali/smjeli zadovoljiti – niste našli način da to sami napravite.

Važno je znati da kompulzivno prejedanje (binge eating) zaista ima sve karakteristike ovisnosti. A  ovisnost nikad nije nije glavni problem već je samo posljedica ili simptom stvarnog neriješenog problema. Hrana u kompulzivnom prejedanju, kao i droga kod ovisnosti o drogi ili alkohol u alkoholizmu, bazično služi istoj svrsi –  zatomiti neugodne osjećaje u podlozi. Ovisnost je neka vrsta umirenja za ta stanja. Upravo zato razne dijete i pokušaji da prestanete s prejedanjem ne uspijevaju – ukloniti samo hranu bez da zahvatite osjećaje od kojih vas ta hrana “štiti” dugoročno ne daje rezultate. Nužno je zahvatiti bazični problem – nesvjesnu i uvijek prisutnu anksioznost. Moraju se ukloniti različiti strahovi, osjećaji krivnje, ljutnje i traumatska sjećanja koja su tu anksioznost stvorila i koja je održavaju.

NE SAMO PROBLEM VEĆ I PRILIKA ZA RAST

Ako se borite s problemom kompulzivnog prejedanja, važno je da znate da kompulzivno prejedanje nije samo gadan problem koji je tu isključivo da vam zagorča život. Ono je ujedno i prilika da  iscijelite duboko skrivene unutarnje rane kako bi mogli potpunije voljeti sebe i druge, imati zdrave i dobre granice u odnosima koji su vam važni, osjećati se dobro, imati osjećaj vlastite vrijednosti, raditi posao koji zaista želite raditi, odvažiti se započeti ono što dugo odlažete, pronaći partnera s kojim možete biti sretni  i živjeti kvalitetan život. Zacijeljujući svoje rane koje su dovele do kompulzivnog prejedanja, također radite na iscjeljenju svih drugih područja vašeg života.

Kako funkcionira ovaj program?

Program se sastoji od ciljano i direktno osmišljene serije tretmana od kojih svaki tretman zahvaća jedan sloj problema. Svaki sloj problema pun je negativnog emocionalnog naboja. Upravo zato PEAT se pokazuje kao vrlo efikasan za rješavanje ovisnosti prejedanja.

Na svakoj komponenti rade se PEAT tretmani kako bi se očistio  naboj iz starih zaleđenih i potisnutih osjećaja, misli i iskustava te nadalje našao novi način nošenja s trenutnim i budućim osjećajima i životnim okolnostima. Kada se to obavi, potreba za prejedanjem nestaje jer ono više nije potrebno da održava svoju staru funkciju. Osoba ima novo razumijevanje, nove kapacitete i nove strategije za nošenje sa životnim izazovima.

Neki sadržaji koji će biti obuhvaćeni tretmanom:

 • Osjećaji napetosti i anksioznosti koji vas pokreću na prejedanje
 • Osjećaj krivnje, samokritike i neprihvaćanja sebe
 • Događaji iz prošlosti povezani s hranom te iskustva iz obitelji koja su povezana s hranom
 • Emocionalna stanja i ponašanja u budućnosti
 • Osjećaji vezani za gubitak starog i izgradnju novog identiteta

Prednosti ovog tretmana pred drugim terapijama:

 • Radeći kroz PEAT, nije potrebno dugo niti puno pričati, analizirati, objašnjavati
 • Ne morate dugo čekati da počnete osjećati jasnu promjenu. Promjene i olakšanje osjećate već nakon prvog tretmana i sa svakim tretmanom jače i očitije
 • Brzina – tretmani se mogu raditi u malom vremenskom razmaku ako tako želite
 • Ekonomičnost – u prosjeku je dovoljno oko 10-12 tretmana

Ovaj program je stvoren za vas ukoliko:

 • ste odlučni u želji da iscijelite korijen vašeg kompulzivnog prejedanja
 • svim srcem želite živjeti oslobođeno od unutrašnje samokritike, sumnje u sebe i agonije stalne žudnje za nezdravom hranom
 • ste strastveni u želji da istražite i bolje upoznate sebe i odradite svoj unutarnji posao
 • negdje duboko u sebi znate da vaš život može biti drugačiji i kvalitetniji
 • imate želju da konačno sebe stavite na prvo mjesto i učinite potrebno za svoje osobno iscjeljenje

Ne ustručavajte mi se javiti i iskreirati sretniji i zdraviji život!